top
Home Informatie Nieuws Uitrukken Geschiedenis Oldtimer Weer actueel Oefeningen Wedstrijden

Openbare leven Elst valt stil tijdens bomoperatieee
Datum : 08 december Bron : RTV Utrecht
ELST - Het onschadelijk maken van een vliegtuigbom van 1000 pond in Elst zal zaterdagochtend het openbare leven in de omgeving enkele uren helemaal stilleggen. Dat werd bekend op een persconferentie van de burgemeester van Rhenen donderdagochtend. Tijdens het onschadelijk maken van de Britse bom moeten bewoners van het buitengebied bij Elst en de Gelderse dorpen Ingen en Eck en Wiel vanaf tien uur 's ochtends binnenblijven. Het gaat in totaal om zo'n 3750 mensen. Ook het lokale weg-, lucht- en spoorverkeer (waaronder de pont tussen Ingen en Elst) wordt stilgelegd en mensen die op een nabijgelegen camping staan, worden in een gebouw op het terrein opgevangen.

Eén huis in de buurt zal ontruimd worden maar van een evacuatie van 1300 mensen, waar eerder deze week nog over werd gesproken, is geen sprake: dat nieuws berustte op een communicatiefout van explosievenexperts. De gemeente Rhenen maakt via de eigen website en politiewagens met luidsprekers bekend wanneer mensen zaterdag weer naar buiten mogen.


Beknelling Autoweg in Elst
Datum : 07 december Bron : 112Mediagroep
ELST - Op de Autoweg in Elst is een automobilist zwaargewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. Door nog onbekende oorzaak is de man in aanrijding gekomen met een boom. Op verzoek van de ambulancedienst is de man met spoed bevrijd uit zijn voertuig. De ambulance heeft nabij de rotonde van Rondweg-Oost/Cuneraweg in Veenendaal/Rhenen, een rendevouz gehad met een traumaarts van de traumahelikopter. Onder begeleiding van de politie is de man met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Middelbrand op de Bosweg te Elst

Datum : 26 mei Bron : 112Mediagroep  

ELST - In Elst is de brandweer uitgerukt naar een binnenbrand aan de Bosweg. Ter plaatse was een televisie in een woonkamer vanzelf gaan branden. De brandweer heeft i.v.m. storing aan het blusvoertuig opgeschaald naar "middelbrand" en kon alleen maar gebruikmaken van lage druk. De brandweer van Amerongen en de hoogwerker uit Veenendaal, zijn te hulp geschoten. Inzet van de hoogwerker uit Veenendaal was niet nodig.Natuurbrand zorgt voor ontdekking iligale motorcrossbaan
Datum : 15 mei Bron : 112Mediagroep 

AMERONGEN/ELST -
De brandweer van Amerongen en Elst moesten voor een natuurbrand naar de Bergweg te Amerongen, De brandweer kon het eerst niet vinden, na toch de brand gevonden te hebben bleek dat ze er niet bij konden komen maar moesten omrijden. Een iligaal aangelegde motorcrossbaan versperde het bospad. De brand zelf was kleiner dan 1 vierkante meter.

 

"Natuurbrand in de bossen van Elst blijkt "loos
Datum : 27 april Bron : 112Mediagroep
ELST - Vanavond omstreeks 21:15 uur zijn o.a. brandweerkorpsen uit Elst, Amerongen, Leersum, Renswoude en Rhenen uitgerukt naar een natuurbrand aan de Veenendaalsestraatweg-N416. Op dit moment geld ook voor de Provincie Utrecht code "ROOD" vandaar dat er direct groot alarm word gegeven. Ter plaatse bleek op de Driftweg alleen een bankje en iets op de grond in brand te staan. Brandweer Elst heeft het vuur uitgemaakt. De andere korpsen konden terug naar hun kazerne's.
 

 Natuurbranden in Elst en Amerongen
Datum : 23 april Bron : 112Mediagroep
ELST/AMERONGEN - Zaterdagmiddag rond 17:30 uur is er een stukje natuur verloren gegaan langs de Rijn bij Elst. De brandweer van Elst had de brand snel onder controle. Niet veel later werdt de brandweer Elst opnieuw opgeroepen voor een natuurbrand bij de Bosweg. Door de aanhoudende droogte rukt de brandweer extra versterkt uit bij natuurbranden. Naast de brandweer Elst werdt ook de brandweer Amerongen en Rhenen opgeroepen. De brand woede tussen de Bosweg in Elst en de Veenseweg in Amerongen. Bij deze brand is zo'n 100 a 200 vierkante meter natuur verloren gegaan.


Natuurbrand Amerongse bos
Datum : 22 april Bron : 112Mediagroep 
AMERONGEN/ ELST - De brandweer uit Amerongen, Elst en Rhenen werd vanmiddag gealarmeerd voor een natuurbrand op de Bosweg te Elst. Het bleek om een stuk natuur te gaan bij de eenzame eik in het sterrenbos aan de Veenseweg in Amerongen. De brand is ontdekt door het brandweervliegtuigje Charlie.


Droogte houdt aan, code oranje op komst
Datum 19 april Bron : RTV Utrecht & 112Mediagroep
REGIO - De kans op brand in natuurgebieden is weer groter geworden door de aanhoudende droogte. Dat zegt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Volgens de VRU is er op dit moment geen direct gevaar, maar moeten mensen wel voorzichtig zijn met vuur en sigaretten. Op dit moment is er sprake van code geel. Dat wordt dit weekend waarschijnlijk code oranje. De brandweer staat in ieder geval paraat. De afgelope tijd was er al brand in Leersum waar 8m2 natuur verloren ging. In Elst was ook brand in een afgesloten natuurgebied.
 


Datum : 20 februari 2007  Bron : Blikopnieuws  Foto's : Jan Honing


Elst - Een grote brand heeft in de nacht van maandag op dinsdag de monumentale tabaksschuur aan de Rijkstraatweg in Elst (Utrecht) in de as gelegd. De brand werd rond 01.30 uur ontdekt. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het dak. Hierop gaf men het sein middelbrand en na twintig minuten grote brand, waardoor de brandweer Elst assistentie kreeg van Rhenen en Veenendaal.
Foto's (klik hier)

Door het vele vliegvuur heeft men eerst een watergordijn aangelegd om de woningen in de omgeving te beschermen. De brandweer zette groot materieel in maar kon niet voorkomen dat het pand zware schade opliep. De politie heeft het sterke vermoeden dat hier sprake is van brandstichting.

Bron: De Gelderlander

Elster tabaksboerderij 'in brand gestoken'

door Harold Schuil

Woensdag, 21 februari 2007 - ELST - Brandstichting is waarschijnlijk de oorzaak van een grote brand die een historische tabaksboerderij aan de Rijksstraatweg in Elst deels in de as heeft gelegd.


Veel van het 121-jaar oude skelet van de Elster tabaksboerderij aan de Rijksstraatweg is beschadigd door de brand die er woedde. foto Cord Otting

In de nacht van maandag op dinsdag brak de brand rond één uur uit. Het pand - een rijksmonument, gebouwd in 1886 - is één van de vier laatste overgebleven tabaksboerderijen in Nederland die op de rijkslijst staan.


Dinsdagochtend waren brandweer en politie nog druk met de afwikkeling van de brand. De brandweer is tot half vier bezig geweest met blussen. Vooral het middelste deel van de schuur is zwaar beschadigd. De spanten zijn verkoold, de meeste dakpannen liggen er af. Een familielid van de eigenaar neemt de schade op. "Mijn 85-jarige schoonvader is de eigenaar. Over de schade kan ik niets zinnigs zeggen. De stroom was er af en het heeft niet geonweerd. Dan denk je snel aan brandstichting."

In een schuur hier op hetzelfde perceel is de afgelopen maanden veel vaker brand gesticht. De politie beloofde eerder al de omgeving in de gaten te houden. Wethouder Ad van Hees noemt het 'een punt van zorg'. "We zullen het met de politie overleggen. Het is heel vervelend, maar je pakt dit soort problemen moeilijk aan."

Van Hees verwacht dat de boerderij weer wordt opgebouwd. "De eigenaar wil er twee woonhuizen van maken. Daar gaan we mee akkoord als het pand gerestaureerd wordt. Ik ga er vanuit dat dat ook na de brand wordt doorgezet."

Monumentenzorg spreekt van een waardevol pand, niet alleen voor de regio, maar voor heel Nederland. "Het staat symbool voor de tabaksteelt op de Heuvelrug tot de tweede helft van de negentiende eeuw. De staat van het pand na de brand en na restauratie bepaalt of het een plek op de monumentenlijst waard is" , zegt Ben de Vries.

Voorzitter Henk Deys van de historische vereniging Oud Rhenen vindt het erg zonde dat de boerderij is afgebrand. " Het is een zeer karakteristiek pand op een markante plek. Op de gevel staat dat het in 1857 is gebouwd, maar dat klopt niet. In 1886 heeft Everhardus van Ingen, een Rhenense notabele, de boerderij laten bouwen. In 1911 is het in handen gekomen van de familie Wisgerhof."
grote brand
 © Menno Bausch Fotografie - meer foto's


bottom